Jymden

Du matar inte fåglar dessa 10 livsmedel

Mata inte bara dina fåglar med frö, suet eller sockervatten. Foder fåglar den mest överdådiga buffén i grannskapet kan få dem att komma tillbaka för mer.

När var sista gången du uppgraderade din bakgård med en ny matare? Alternativt, varför inte lämna en speciell godbit för fåglarna? Även om du har matat bakgårdsfåglar i åratal, är det en god chans att du inte har provat allt än. Och det mest utmärkta tillvägagångssättet för att locka till dig en större mångfald av arter är att fortsätta lägga till nya föremål. Prova en av dessa kreativa måltidsidéer och se vad du kan hitta på.

Jordnötssmör (jordnötssmör)

Många människor jag känner har gett upp att köpa suetkakor för att göra egna med jordnötssmör som grund. Andra har bytt från att mata jordnötter in eller ut ur skalet till att ge jordnötssmör istället. Jordnötssmör kan stoppas i hålen på en stockmatare eller smordas på trädbark. Du kan till och med lägga ut den för arter som nuthatches, som lätt lagrar jordnötscacher men kämpar för att hitta burkar med jordnötssmör! Jordnötssmör nibbles är populära bland hackspettar och blå jays.

Gelé

Finns det något bättre än jordnötssmör och gelé? Druvgelé blir snabbt en favorit bland orioles. Andra arter som inte kan få nog av den läckra, fruktiga substansen inkluderar grå kattfåglar och rödbockad hackspett. En specifik gelématare kan köpas, men alla grunda behållare räcker. Lär dig hur du använder gelé för att locka orioles och tanagers.

Frukt

Många tropiska stugor ger frukt för att locka fåglar att komma närmare för en närmare titt. Tanagers älskar dessa fruktmatningsstationer, och vissa människor i norr har haft turen att locka de färgglada västerländska, sommar- och skarletröda tanagerna till sina gårdar. Orioles njuter av apelsinhalvor, så täck de tomma skalen med gelé när de har slukat frukten. Prova att lägga ut bär eller russin, eller lek med vilken frukt du än har till hands. Mockingbirds och robins kan lockas till din gård.

Fjärilar lockas också till frukt. Jag har haft enorm framgång med att locka till mig dessa underbara flygblad med hjälp av en fönstermatare med äpplen och bananer.

Mjölmaskar

Gör din buffé mer attraktiv genom att inkludera mjölmaskar. Vissa människor svär vid levande maskar, medan andra svär vid ugnsrostade maskar. Jag lägger en behållare med den senare i min kylskåpsdörr, och allt jag behöver göra är att slänga in en morot för dem då och då (de måste också äta!). Matare för mjölmaskar bör vara ett par centimeter djupa för att förhindra att maskarna kryper ut. Fåglarna kan ta lite tid för att upptäcka dina mjölmaskar, men när de gör det kommer de att bli fast. De behandlar mjölmaskar som om de var godis. Jag brukar ge ut ett tiotal åt gången. Genom att skälla på dig när du slappnar av kommer fåglarna snart att lära dig att mata dem på ett vanligt schema.

Mjölmaskar lockar en mängd olika fåglar, inklusive några som inte brukar besöka vanliga matare. Bluebirds och robins är två av de vanligaste.

Frön som har rostats

Fröodlar finns i överflöd, men begränsa dig inte till solros- och safflorvarianter. Prova att rosta pumpa- eller squashfrön; du kan baka ett parti, dela hälften vanligt med fåglarna och krydda den andra halvan efter smak. Då kommer du att mumsa tillsammans med fåglarna medan du tittar på dem. Sorten kommer att tilltala norra kardinaler, sparvar och andra fröspecialister.

Äggskal som har bakats

Kalcium tillhandahålls av dem, vilket är särskilt viktigt för kvinnor under häckningssäsongen. Du måste dock tvätta och baka skalen för att säkerställa att eventuella bakterier dödas. Du vill inte smitta dina fjädrade besökare med matsjukdom eller något värre. När skotten har bakats, bryt dem och blanda dem med ditt frö, eller strö dem på marken. Du kan också använda en plattformsmatare för att betjäna dem.

Kompost

Min farfar hade den enorma komposthögen jag någonsin sett när jag var liten. Jag minns att jag samlade smulorna i en gammal glasshink och dumpade dem i högen. Black-billed ekpies var alltid ivriga att hälsa mig vid högen också. Tänk bara på att din komposthög också är ett öppet spel för andra djur. Efter kvällen kunde jag oftast räkna med att se en tvättbjörn på min farfars egendom. Lär dig hur du skapar en kompostbehållare på egen hand.

Nötter som har gått dåligt

Det verkar alltid finnas några överblivna nötter i närheten, särskilt under semestern. Om du har osaltade nötter som har blivit dåliga, släng dem för att se vilka fåglar som äter dem. Så här använder du jordnötter för att locka fler bakgårdsfåglar.

Växter

Den här kan verka självklar, men dess betydelse kan inte betonas. Trädgårdsskötsel för fåglar är en av de mest acceptabla metoderna för att diversifiera din matplats i trädgården. (Inte bara för kolibrier, tänk på.) Plantera några inhemska bär eller fruktträd, eller låt dina blommor gå till utsäde, och du kommer att belönas med fågelbesökare under hela året. Coneflowers kan användas för att locka fåglar.

Talg

Suet består traditionellt av nötkreaturfett; dock läsare av Birds & Blooms ofta entusiastiska sina suet recept. Så lek med föremålen som anges ovan och se vad du kan hitta på för en bra fågelbit! Matkakor kan göras med ister, jordnötssmör, kokosnöt, russin, fågelfrön och olika andra ingredienser.

De pickiest ätarna

Dessa fåglar kommer att äta allt du lägger framför dem.

 • Blue jays kommer att äta nästan vad som helst och är inte rädda för att göra det.
 • Frö, sallad, frukt, mjölmask och olika andra livsmedel är populära bland rödbockade hackspettar.
 • Inte bara är grackles mindre kräsna ätare, men de är också de rörigaste.

Orange-ätande fåglar är en typ av fågel som tycker om att äta apelsiner.

 • Grå kattfåglar är en art av kattfågeln.
 • Rödbockad hackspett är hackspett med röd mage.
 • Mockingbirds i norr
 • Bruna thrashers är en typ av thrasher.
 • Orioles
 • Tanagers
 • Grosbeaks med rosafärgade bröst

Mat som ska undvikas Foderfåglar

 • Choklad
 • rester från bordet
 • Chips gjorda med potatis
 • Bröd
 • Olika bakverk