Jymden

Grunderna i fågelskådning

Fågelskådning blir mer fascinerande när vi börjar identifiera fåglar runt vår ort. Ju mer vi observerar fåglar, desto mer lär vi oss om deras livsmiljö, beteende och deras roll i miljön.

Här är ett startpaket för fågelskådning:

Fältguide: Ett måste i fågelskådarens kit. Den innehåller information om olika fåglar, med lämpliga illustrationer för att identifiera arter. Den klassiska Book of Indian Birds av Salim Ali är ett perfekt val.

Par kikare: Medan det finns några arter som vi kan upptäcka med blotta ögat, så ses många av dem på avstånd eller i svagt ljus. Enheter som kikare hjälper till att identifiera fågeln korrekt.

En fältanteckningsbok och penna: Det är viktigt att notera information som detaljer om fågelns utseende, plats, tid, säsong och andra intressanta punkter.

Korrekt forskning och planering: Känn fåglarna i det område du besöker, de livsmiljöer de upptar och vilken tid på dagen de föredrar att vara aktiva. Webbplatser som www.kolkatabirds.com ger autentisk information.

Stör inte: Hantering av fågelägg eller deras unga avkomma kommer att leda till oönskade konsekvenser som att fåglarna lämnar boet eller unga.

Blanda in: Fågelskådare bör vara extremt tysta och ha tråkiga, döda blad eller tråkiga gröna kläder för att öka sina chanser att blanda sig i bakgrunden.

Denna artikel är skriven med inmatningar från Dr. V. Santharam, en ivrig fågelskådare och chef för Rishi Valley Institute of Bird Studies and Natural History och Shekar Dattatri, känd djurlivsfilmskapare och naturvårdare.

Fågelskådning hjälper dig att ansluta till naturen.

Fåglar är några av de bästa ambassadörerna från den naturliga världen. Det finns ungefär 10 000 arter spridda över otaliga livsmiljöer på alla sju kontinenter. Med sina röster, fjäderdräktsmönster, färger och upptåg bjuder fåglar oss att lära sig mer om dem och de ekosystem de bor i.

Om du börjar fågelskådning börjar du ägna större uppmärksamhet åt naturen. Fåglar lever inte isolerat – varje art samverkar med många andra djur och växter, liksom element i den icke-levande världen som geologiska formationer och vädersystem. Du kan börja förstå sammankopplingarna mellan alla dessa saker i naturen genom att ägna lite uppmärksamhet åt fåglar.

När du väl är upphetsad över att se fåglar i naturen kommer du förmodligen att vara mer motiverad att komma ut och utforska nya platser. Vår strävan efter fåglar kan ta oss till några ganska underbara platser, från en dold skogsklädsel längs gatan, till en frodig oas i Sonoranöknen eller till en gigantisk havsis i Antarktis.

Längs vägen kommer du att se och uppleva otaliga andra naturliga underverk och bli mer kopplade till vår vackra planet. Om du är som jag och många andra fågelentusiaster kommer du att bli en naturforskare, en person som uppskattar och studerar många aspekter av naturen.

Fågelskådning är bra för din hälsa

Att spendera tid och energi på att hitta och observera fåglar är bra för din fysiska, mentala och emotionella hälsa. Visst, du kommer att vara i bra form om du bokstavligen springer runt och jagar fåglar, men du behöver inte vara så intensiv för att få hälsofördelarna med fågelskådning.

Att leta efter fåglar får dig ut i den friska luften och får dig att röra på dig. Till och med att bara potta runt i en lätt takt är mycket bättre för din hälsa än att titta på Netflix på din soffa eller sitta vid ett skrivbord i timmar.

Du kan till och med sluta vandra till något avlägsna områden eller åtminstone gå mil för att hitta intressanta fåglar. Några av de mest givande fågelskådningarna är de som du arbetar hårdast för.

Genom att bli fågelskådare stimulerar du din hjärna på hälsosamma sätt. Du måste finslipa dina sinnen och lära dig att observera små detaljer. Du kommer att komma ihåg namnen och livsmiljöerna för många arter. Allt detta får dina nervceller att skjuta och hjälper till att skapa nya neurala kopplingar i din hjärna. Fågelskådning är perfekt för oss som är livslånga elever.

Ditt emotionella välbefinnande kan också dra nytta av fågelskådning. Fågelskådning kan vara en mycket rolig social aktivitet (se nedan), men även om du gör det ensam kan du få lycka genom den gradvisa ackumuleringen av erfarenheter, kunskap och arter på din ” Livslista ” (om du väljer att behålla en) . Forskning har visat att kumulativa aktiviteter som fågelskådning kan ge oss mycket tillfredsställelse och nöje.