Jymden

Jymden.nu

Fågelskådningsplatser

Fler människor tittar på fåglar idag än någonsin tidigare; dess popularitet som tidsfördriv har ökat snabbt de senaste åren. Birdings enorma krusningseffekt som hobby har påverkat allt från ekoturism till optikproducenter. Men varför tar folk upp fågelskådning? Jag har upptäckt att det finns lika många anledningar att titta på fåglar som det finns människor som gör det. Här är vad jag anser vara de 10 främsta anledningarna att bli fågelskådare.

Fåglar finns runt omkring oss.

Oavsett var du bor, det finns fåglar runt dig. Kanske inte ett stort antal fåglar, kanske inte många fågelarter, men de finns där. På vissa ställen, till exempel i många stadsområden, är andra vilda djur svåra att hitta eller obefintliga, men du kan alltid hitta fåglar.

Det är en koppling till naturen. Människor är inte ensamma i världen. Men i det moderna samhället är våra kontakter med våra medvarelser artificiellt begränsade. Vi måste vara på något sätt kopplade till naturen och andra levande varelser: Jag är övertygad om att det är ett verkligt psykologiskt krav. Fåglar kan vara den anslutningen för oss, eller de kan bara vara början på bredare förbindelser med den naturliga världen.

Fåglar får oss ut.

Ja, ute – i frisk (eller på annat sätt) luft, ut ur luftkonditioneringen eller varmluft, och kanske utanför vår komfortzon. Allt vi gör, från en krävande vandring i skogen till en fågelvandring med en lokal fågelklubb till att bara gå ut för att städa eller fylla fågelmatarna, är fördelaktigt – mentalt och fysiskt – eftersom det tar oss ut och får oss att flytta runt.

Det är ett “flexibelt” tidsfördriv. Fågelskådning är en hobby du skräddarsyr för att passa dig själv. du kan vara så involverad i det som du vill vara. Du kan börja titta på fåglar eller mata dem i din trädgård, lära dig att identifiera några av dina bakgårdsfåglar och bli bekant med deras vanor – och det räcker för att lägga till ett helt nytt element av intresse och njutning i ditt dagliga liv. Å andra sidan kan du börja undra varför dina bakfåglar gör vad de gör. Varför grisar några kolibrier matarna och driver de andra bort? Var går de små sparvarna när de försvinner på sommaren? Eller så kan du börja undra över alla andra fåglar där ute – de i fältguiderna, de du aldrig ser. Var hittar du dem? Hur identifierar du dem?

Det är ekonomiskt.

Återigen, eftersom omfattningen av ditt engagemang är upp till dig, så är kostnaden för att vara involverad. Ingen dyr utrustning är nödvändig för att njuta av att titta på fåglar. Allt du behöver är en bra fältguide och en anständig kikare. Något mer är valfritt – matare (hur många, vilken typ och hur dyra), boetlådor, referensböcker, upptäcktsområde, fågelsklubbmedlemskap, fågelskådningsturer – så mycket eller så lite som du vill spendera.

Du kan få nya vänner. Fågelskådare är för det mesta de vänligaste, mest hjälpsamma och mest intressanta människor jag någonsin har känt. Det spelar ingen roll hur mycket du vet om fåglar eller ens om du vet någonting alls. Om du är intresserad av fåglar och vill lära dig är du en av gruppen – det är en “in” omedelbar. De flesta fågelskådare som jag känner är aldrig så glada som när de kan hjälpa till att introducera någon annan till fågelskådningens glädje. Att ha ett gemensamt intresse gör det väldigt enkelt att bilda vänskap. (Det löser verkligen dilemmaet vad man ska prata om.)

Fåglar kan avnjutas året runt. Till skillnad från många intressen eller hobbyer är fågelskådning inte säsongsbetonad. Det kan förändras med årstiderna: våren är den främsta flyttningen och häckande fågeltid; sommaren är att se och höra unga fåglar, titta på våra lokala avelsfåglar innan de är borta igen och njuta av kolibrier; höstvandring ger sin egen spänning och förändringar i fågelpopulationer; och på vintern kan vi njuta av att mata fåglar och titta på fåglarna som övervintrar i området. Det finns alltid något intressant att se och något att förutse. Att titta på fåglar året runt håller oss i linje med årstiderna, mer medvetna om hela spektrumet av säsongsförändringar och rytmer än de flesta av oss annars, med tanke på vår verkligt isolerade livsstil.

Det leder ofta ner på andra vägar. Att titta på fåglar i många fall gnistor inblandning i andra intressen. Jag tänker genast på trädgårdsskötsel för fåglar ett exempel på detta. Du kan mata fåglar genom att använda matare, men du får genast reda på att du kan locka fler fåglar och hålla fler fåglar tillbaka om du erbjuder rätt slags livsmiljöer för att tillhandahålla vad fåglar behöver: mat, täckning och häckningsplatser. När du väl har börjat med några växter för att locka kolibrier, vem vet vart den kan leda?

Sedan finns det fjärilar. Fågelskådare idag är ofta också fjärilskådare. Många utvecklar intresse för vildblommor eller sländor. Allt fler fågelskådare reser för att se fåglar. Det finns fågel- och naturfestivaler och fågelskådningsturer till fågelskådningspunkter över hela världen. Fågelskådning kan därför göra dig till en världsresenär! Eller inte.

Fågelskådning är för livet

Jag hade aldrig träffat någon som beskrev sig själv som en tidigare fågelskådare. Inte heller jag. När du väl har utvecklat ett intresse för fåglar försvinner det inte – du är ansluten för gott. Dina vanor kan förändras och du kan fågel på andra sätt än tidigare, men fascinationen bleknar inte. Jag kan inte föreställa mig att jag inte märker fåglar när jag hör eller ser dem, inte vänder mig om för att se vad det var som flög förbi eller sa till mig själv, när jag hörde en viss sång, “tröstros” eller “Carolina-sken” eller “vit- krönad sparv. ” Fåglar är underbara, deras låtar och samtal är ”bakgrundsmusiken” i våra liv och de engagerar sig i komplexa och fascinerande beteenden. De lägger till ett element av skönhet i våra dagar som inte bleknar med tiden.

Det främjar bevarande av livsmiljöer. Att vara intresserad av fåglar håller oss lärande; alltid vill veta mer och förstå mer. Studien av fåglar berör alltid ett antal andra ämnen, bland annat biologi, historia, geografi, sociologi och politik.

Ju mer du lär dig om fåglar, deras behov och de utmaningar och till och med kriser som många arter möter, desto mer bekymrad och involverad blir du sannolikt att stödja bevarande och återställande av djurlivsmiljöer. Detta engagemang kan vara på många nivåer, från att se till att din egen egendom upprätthåller fåglar och andra vilda djur till att utbilda andra om behoven och hoten mot fågelpopulationer till att påverka allmän ordning på lokal, statlig eller federal nivå.

Att utveckla ett intresse för fåglar avslöjar snabbt hur nära kontakt vi har med jordens andra invånare. Alla levande varelser är beroende av varandra, men människor behöver fåglar i världen mycket mer än de behöver oss. Fågelskådare har alltså makten att bevara och förbättra planeten i kommande generationer.