Jymden

En guide för nybörjare – fågelskådning

Letar du efter en rolig hobby som du kan göra var som helst, när som helst utan att spendera mycket pengar i förväg? Du kan inte gå fel med fågelskådning, allmänt känd som fågelskådning.

“Fågelskådning är en helt tillgänglig aktivitet”, säger Rich Merritt, verksamhetschef för Audubon New York, en ideell bevarandeorganisation som fokuserar på fåglar såväl som andra vilda djur. ”Du kan göra det genom ditt hem eller bilfönster, medan du tar en noggrann vandring eller något däremellan. Jag känner cyklister som fåglar medan de cyklar, åtminstone efter örat. ”

Du kan göra det enbart för skojs skull eller föra en livslista – en fågelskylning för löplistan som fågelentusiaster håller över alla de olika fåglar de ser. Oavsett ditt mål kommer du att belönas av sevärdheterna och ljuden från vackra och intressanta fjädrade varelser, särskilt vår och höst.

Här, från två långvariga proffs, är hur du kommer igång med ditt fågeläventyr.

Gå ut

Gå utanför din bakdörr, eller till och med kika ut genom ditt bakfönster. Många typer av fåglar umgås i bakgårdar, särskilt om du har fågelmatare, säger Sharon Stiteler, grundare av Birdchick.com och författaren till “1.001 Secrets Every Birder Should Know.”

Fyll på matare med fågelfrön – Stiteler säger att solrosfrö av svartolja är ett bra övergripande val – och luta dig sedan tillbaka och se hur många olika arter som dyker upp. Du kan också prova något som Morning Song Birdwatcher’s Blend Wild Bird Food, som inte bara har solrosfrön av svart olja utan också innehåller hirs och safflor för att avskräcka ekorrar.

Eftersom fåglar också lockas till vatten, vilket ger en fontän eller ett grunt fågelbad där fåglar kan bada och dricka från kan göra din trädgård till en ännu mer populär plats, säger Stiteler.

Få en guide

Det bästa sättet att fågelskådning är att titta och lyssna, för många fåglar har unika låtar och samtal, säger Merrit. Du kommer att bli förvånad över hur många arter du redan känner igen, även om du aldrig har gått på fågelskådning tidigare.

“En fågelbok kan vara till stor hjälp [för att identifiera fåglar], och jag rekommenderar starkt att alla har en”, säger han.

Om du går bokvägen, kolla in “National Geographic’s Complete Birds of North America” ​​för en omfattande guide till 1000 olika arter. För vanliga arter i din trädgård kan “Sibley Backyard Birding Flashcards” vara mer din hastighet.

För något på din mobila enhet finns det appar som också kan identifiera fåglar. Stiteler rekommenderar “Merlin” av Cornell Lab of Ornitology. Du laddar bara ner appen och tar din smartphone med när du tittar på fåglar.

Investera i kikare

Även om du inte behöver en kikare för fågelskådning för att bli en framgångsrik birder, gör de definitivt fågelskådning mycket enklare.

“Du kan få riktigt bra optik i intervallet $ 100 till $ 200”, säger Stiteler och tillägger att det är bra att besöka en butik och jämföra några innan du köper. “Leta efter ett par med en bra vattentät garanti och se till att de inte är för tunga för dig.”

För att kontrollera ljusstyrka och klarhet säger Stiteler att rikta kikaren mot butikens mörkaste hörn och blicka igenom dem. Detta kommer att säkerställa att din kikare för fågelskådning är tillräckligt kraftfull för att få en glimt av den minsta eller snabbaste fjädrade varelsen – även på regniga dagar eller vid gryningen.

Sök efter olika platser

Du kan umgås i din trädgård hela dagen och se massor av fågelarter sätta sig och gnugga på dina fågelmatare. Men om du vill utöka ditt sortiment, besök olika platser och livsmiljöer, säger Merritt.

“Vissa fåglar gillar höga träd, andra föredrar buskar, andra föredrar att bygga bo längs bäckar, medan andra finns i öppna fält”, säger han. “Till exempel hittar du inte en östra (eller västerländsk om du bor på västra sidan av landet) Meadowlark i skogen, men du kan lätt hitta en i ett bevuxet höfält.”

Om du bor i staden, inga problem! Gå till närmaste park – speciellt under våren och hösten när fåglar är i rörelse – och fågelskådning där.

“Stadsparker kan vara fantastiska platser att fågel på eftersom de fungerar som en oas i ett hav av betong”, säger Merritt.

Anslut till lokala fågelskådare

“Varje stat har en fågelsklubb eller en fågelskådningsgrupp på Facebook”, säger Stiteler.

Bäst av allt, fågelskådare delar gärna information. De hjälper dig att upptäcka vilka fåglar som finns i ditt område och leda dig vart du ska gå för att hitta en viss fågel.

Bli en morgonperson

Som ordspråket säger, fångar den tidiga fågeln masken, varför många fågelskådare går utomhus vid gryningen.

“Fåglar sover på natten och är hungriga på morgonen, så de måste gå ut och äta”, säger Stiteler. Även om du kan fågelskådning andra tider på dagen, undvik middagstid. Middag är när fåglar är minst aktiva, säger Stiteler.

Om du har hjärta inställd på att se många arter måste du acceptera det faktum att fåglar är mest högljudda och aktiva när solen kommer upp, vilket gör dem lättare att upptäcka och identifiera under de tidiga timmarna, säger Merritt. ”För dem som inte är morgonmänniskor kan fågelskådning snabbt upphörautmattande, säger han. “Kaffe hjälper självklart – och det gör donuts också.”