Jymden

Jymden.nu

Nödvändig utrustning

För att fågelskåda är det precis som inom vilken annan hobby som helst viktigt att ha den rätta utrustningen. Den viktigaste delen av din utrustning är så klart kikaren, utan den kommer det att vara svårt om inte omöjligt att kunna särskilja en fågelart från en annan. Om du inte har en bra kikare kommer du inte heller kunna se fågeln på nära håll vilket tar bort en stor del av varför människor fågelskådar.

kikareEn kikare är ett delikat instrument och för att tillverka riktigt bra kikare krävs det att tillverkningsprocessen sker med kärlek och det tar tid. Därför kan kikare också kosta väldigt mycket pengar beroende på hur bra kikare du vill köpa. Det är därför viktigt att du bestämmer dig vilken din kostnadsgräns är. Även om skillnaden kan vara rätt stor är det viktigaste att du har råd att börja fågelskåda, inte vilken kikare du har.

Om du har råd är det bra att köpa både en vanlig kikare med cirka 8 gångers förstoring men också en tubkikare som har mer eller mindre en 30 gångers förstoring. Vissa kikare håller dock inte en hög optisk standard. Genom att höra dig runt vad andra har köpt för kikare kan du undvika tråkiga, dåliga köp och hitta dig en prisvärd kikare.

Det är också viktigt att ha med dig en fågelbok. Bara i Sverige finns det så många olika fågelarter att du speciellt som nybörjare inte kommer kunna känna igen de flesta. Med fågelboken kan du enkelt se vilken fågel du tittar på.

Bra kläder är viktigt, både för att de hjälper dig hålla värmen men också för att de kan hjälpa dig hålla dig torr, se därför till att ta på dig regntäta kläder. Att stå och frysa när man fågelskådar är inte roligt.

Ta med dig något gott att äta och dricka. Speciellt när det är kallt ute är det härligt att kunna värma sig med en varm kopp choklad.